Riverside Design Studio Architects are delighted to have been asked to revisit Green End Primary School which was a project we were involved with when it was originally completed in 2006 as part of Manchester City Council’s Framework One initiative. We have recently submitted a planning application for proposals that include some internal remodelling and small extensions.

The current design team were involved on the original building as well as a 1st floor extension undertaken in 2011. Being familiar with the original building design concept enabled any new designs align with the original design concepts whilst we also have an understanding of the pupil profile and the needs of the catchment neighbourhood.

The main new school building was designed with sustainable principles to the fore both in terms of energy consumption and its daily use. Highly Commended at both the 2007 SCALA Civic Building of the Year Awards and 2006 CIAT Architectural Technology Awards the school was designed around a central atria space, providing daylight and natural passive ventilation as well as creating an inspiring heart to the building. Internal spaces have the benefit of responsive dynamic lighting to all classrooms and Green End was one of the first UK primary schools to incorporate rainwater harvesting.

We now look forward to progressing the scheme further and bringing the school the new accommodation it seeks.