Planning permission has been received for a new residential development on a brown field site within the Roundhay Conservation Area in Leeds. The project involves the conversion of a former electric lighting works to two large apartments together with two new build semi-detached homes linked with the existing building.

The proposals are a direct response to the character and setting of the existing building and its positioning on the site. The development will create 4 family homes and involves the demolition of outbuildings and extensions at the rear of the original early 20th century property. All the key internal rooms and spaces are to be retained and new additions are designed as ancillary elements to the existing building.

The scheme also retains the majority of the existing landscape setting, improving the garden space and amenity to each of the new dwellings to achieve a more open rear garden aspect in keeping with the overall character of the conservation area.

The project will shortly be tendered with a view to starting on site later this year.