Riverside Design Studio Architects will shortly be submitting a planning application for exciting new proposals to turn derelict nightclub premises on Great Horton Road in Bradford into a contemporary new student accommodation complex. We believe the proposed development, which nestles between the Alhambra Theatre and Odeon Cinema, will bring benefits not only to nearby campuses of Bradford’s University and College but also to the wider city centre.

 

High quality student accommodation is very sought after. We have seen a transition in recent years from rooms in shared houses to high quality purpose built accommodation. The development recognises the proximity to the educational and cultural ‘offer’ close by and the potential to capture and encourage that activity. Our proposals indicate circa 265 new student bedrooms that include a mixture of accessible units and larger postgraduate studio flats. The main entrance is sited on Great Horton Road – the main thoroughfare running adjacent the site with a secondary entrance off Quebec Street helping bring pedestrian activity and transform what is now a derelict nightclub and bar into a vibrant new urban setting. The inclusion of ground floor retail / leisure uses should provide active frontage and compliment buildings such as the Alhambra Theatre.

 

The site contains a Grade II listed building along Quebec Street which currently contains WC and cellar/storage areas of the former night club. The former wool warehouse is one of the oldest buildings in Bradford city centre and survived the redevelopment of Bradford in the mid to late 19th century. Sadly the special interest of the building has been greatly harmed by loss of historic fabric and insensitive alterations. We proposed to refurbish it to include a ground floor cafe for the use of student residents as well as ensuring new additions treat it with respect and provide room to breathe. Our aim is to significantly improve the character and appearance of not only this building but also the wider conservation area.

 

Over the last few months we have looked at various massing arrangements to ensure we respect the site’s sensitive surroundings. Building elements have been arranged primarily to reinforce the site edges, address boundary conditions and level differences as well as create an efficient design to ultimately ensure buildability. The proposals therefore vary in height to reflect immediate context, from the lowest point adjacent the listed former warehouse, to the higher ‘city block’ element on Great Horton Road which ties in with roof and fly-tower heights of the Alhambra. To minimise impact at street level the proposals step up towards a central tower dressed in metal and glass. Due to its height the new building it will undoubtedly have an impact upon the wider area over and above that of the existing building and site. We believe this impact is a positive one.

 

There are many examples of how quality modern architecture can sit successfully within a historic core, complementing in scale, mass and design. Hopefully you see that we have appreciated the sites sensitive context and tried to design a scheme that has a positive effect on the area and adds to the rich mix of buildings in the city centre. As part of our strategy we would like to canvas the opinions of the local community. If you reside or work in close proximity to the Alhambra Theatre and Bradford’s education campuses we would appreciate your thoughts. To do so please use the contact form here.

Riverside Design Studio Architects will shortly be submitting a planning application for exciting proposals to refurbish part of the vacant office space at 47-53 Well Street into a new 55 bedroom hotel and ground floor leisure unit suitable for restaurant or perhaps some retail uses and to provide more active frontage.

The wonderful Grade II listed buildings overlook the Broadway development site and we believe the new uses we propose will compliment any future development.

A new 55 bedroom hotel is proposed with a main entrance on the corner of Well Street and Currer Street facing one of the entrances to the proposed Broadway Development. Other than signage and lighting no changes are envisaged to the external fabric of the buildings. Although nothing of heritage value remains internally bedrooms will be arranged around the existing stairs and lifts and laid out to suit to window positions.

We propose that the existing office entrance is maintained with the upper ground floor re-organised to form new retail space accessed from Well Street.

Whilst new uses could be introduced to the upper floors it is envisaged that office space could become more viable with minor reorganisation as well as the benefit gained from the adjacent Broadway shopping centre development moving forward. Conversion to other uses here is also difficult due to the deep floor plate without the introduction of major structural alterations to form light wells in the centre.

The new ground floor leisure space can be accessed by re-opening the storey high panelled timber doorway which mirrors the existing office entrance on Well Street. Measures to address the change in level between footpath and the higher ground floor will be required however and it is proposed that this is dealt with internally rather than affect any part of the building’s external appearance.

We feel that the potential for hotel use will help bring life back to the building, create employment and increase the chances of securing more employment / office use on the upper floors. We also hope you agree. Proposals for an increased mix of uses will also complement the increased diversity of Little Germany. We believe that this can provide the best opportunity for Bradford to see this building brought back to life and the most cost effective way to ensuring employment opportunity within this property. However we would like to hear from you! If you are a local resident or stakeholder and have any comments on our proposals we are keen to hear your views. To do so please use the contact form here.

We are pleased to announce we have issued a BREEAM Very Good certificate for the new build Berwick Hills Primary School designed by Middlesbrough Council.

Environmental features included energy efficient lighting, air source heat pumps, photovoltaic panels and high performing building envelope. The building is also naturally ventilated and cooled.

Riverside Design Studio were shortlisted for this competition to ‘Re-Imagine’ the derelict mills at Brierfield. Our scheme sought to support the mill’s rejuvenation as a destination in its own right and maintain the buildings’ heritageas well as improve connectivity and capitalise on the opportunity presented by the canal and outstanding views on offer.

Our theme of LIFE encapsulated positive spiritual aspects of regeneration and the re-birth of Brierfield Mills as well as maximising environmental benefits. Within our framework we created the individual LIVING MILL, INNOVATION MILL, WELLBEING MILL, PLAY MILL, DREAM MILL and CELEBRATION MILL based around connectivity to the canal, railway and greater Pennine Playground.

Riverside Design Studio Architects are delighted to have been asked to revisit Green End Primary School which was a project we were involved with when it was originally completed in 2006 as part of Manchester City Council’s Framework One initiative. We have recently submitted a planning application for proposals that include some internal remodelling and small extensions.

The current design team were involved on the original building as well as a 1st floor extension undertaken in 2011. Being familiar with the original building design concept enabled any new designs align with the original design concepts whilst we also have an understanding of the pupil profile and the needs of the catchment neighbourhood.

The main new school building was designed with sustainable principles to the fore both in terms of energy consumption and its daily use. Highly Commended at both the 2007 SCALA Civic Building of the Year Awards and 2006 CIAT Architectural Technology Awards the school was designed around a central atria space, providing daylight and natural passive ventilation as well as creating an inspiring heart to the building. Internal spaces have the benefit of responsive dynamic lighting to all classrooms and Green End was one of the first UK primary schools to incorporate rainwater harvesting.

We now look forward to progressing the scheme further and bringing the school the new accommodation it seeks.

A project gets underway on site this week for one of our longest standing clients of over 35 years, Precision Colour Printing of Telford.

Work will commence on the foundations and alterations to the 3 storey Wifag Press Hall built in the 1980’s. Following the removal of the old press, extensive alterations are being carried out to the existing foundations and building to accommodate two Komori offset presses, which are due to commence installation in two months.

PCP are at the forefront of the printing world working for some of the country’s leading publishers. Part of the work will be to install a new viewing gallery where existing and new clients can see the impressive production facilities and press machinery in action.

Having a working knowledge of our client’s estate, along with comprehensive record information built up over many years of working together, Riverside Architects and Riverside Engineers have been able to arrive at a cost effective solution to modify and adapt the extensive press foundations in order to take the new press lines without having to break out structures for investigation.

Tenders are to be sought shortly for the Seaton Valley Co-operative Society’s new supermarket which will have 700m2 of retail floor area and a petrol filling station on site in Seaton Delaval.

Both Riverside Architects and Engineers are collaborating on the project with work expected to commence on site in September 2013. Anticipated completion in March 2014 will coincide with the Seaton Valley Co-operative Society’s 150th anniversary celebrations.

Riverside Architects were shortlisted and invited to submit concept designs for an exciting interior fit out project, to create a new Mediatheque for Bradford’s iconic National Media Museum and the British Film Institute.

The Mediatheque was to be located in one of the upper gallery spaces and provide access to the Museum’s film archives to allow the public, schools, colleges, academics/researchers to view the extensive film & audio footage available.

Our design proposed a striking contemporary interior, with state of the art audio visual equipment accessed from within circular booths enclosed behind striking ‘glass fin’ screens and feature ceiling lighting. Inspiration was taken from lenticular principles of how perception of space might change as the user flows through it, as well as provide the right balance between privacy and openess.

We look forward to working with the Museum in the futu­re & seeing the NMM create the sixth Mediatheque in the UK.

A Riverside Design Studio Architects project is being featured in an article titled “The road to BIM: making it work for small companies” in Construction Manager magazine. NU Construction are a local SME contractor looking to implement BIM into their organisation. The article aims to answer the primary question that small businesses are asking themselves: How can a small organisation justify the time, effort and expense required?

Well NU Construction have been exploring this through the use of our Revit model of an industrial starter unit scheme in Thirsk. The article shows that whats needed is a positive mindset to take the first step and someone within a construction organisation willing to champion the benefits BIM can bring, such as greater efficiency and better construction programming.

A Riverside Design Studio Architects project is being featured in an article titled “The road to BIM: making it work for small companies” in Construction Manager magazine. NU Construction are a local SME contractor looking to implement BIM into their organisation. The article aims to answer the primary question that small businesses are asking themselves: How can a small organisation justify the time, effort and expense required?

Well NU Construction have been exploring this through the use of our Revit model of an industrial starter unit scheme in Thirsk. The article shows that whats needed is a positive mindset to take the first step and someone within a construction organisation willing to champion the benefits BIM can bring, such as greater efficiency and better construction programming.